Altın tutarları, devam eden Ukrayna işgaline karşın hafta sonuna girerken kazançlarını azalttı. FOMC, oranları 25 baz puan artıracak, sadece aksi takdirde “bekle ve gör” yaklaşımını benimsemesi olası. Piyasa analisti Thomas Westwater, bu ortamda altının rüzgarının şimdilik yerinde kalacağını, sadece boğaların bir sonraki yükselişten ilkin durabileceğini belirtiyor. Thomas Westwater’ın piyasa yorumlarını ve analizlerini kendi anlatımıyla Usta Haber okuyucuları için hazırladık.
Altın için belirleyiciler: Ukrayna, cenk, FOMC ve enflasyon beklentileri
Altın tutarları geçen haftayı yüksek kapattı ve boğaların yüksek profilli 2.000 seviyesini koruyamamasının arkasından kayıplarını hafta sonuna indirdi. Gene de, külçe altın, Ukrayna’daki çatışma ve arkasından gelen Batı yaptırımlarının niçin olduğu artan enflasyon beklentileri sebebiyle bu ay %4’ün üstünde yüksek kaldı. Sarı metal, hisse senedi piyasalarındaki yüksek oynaklıktan da yararlanıyor ve altının bir sığınak varlığı olarak cazibesini artırıyor.
Bununla beraber, geçen hafta sonlarında petrol fiyatlarındaki büyük düşüş, ABD’nin 40 senenin en yüksek enflasyon baskısını bildirmesine karşın altın dostu enflasyon bahislerini yumuşattı. Fiyatlardaki artış, siyaset yapıcıların ABD gösterge faiz oranını 25 baz puan artırmasının beklendiği Çarşamba günkü faiz sonucu öncesinde Federal Biriki’in hesabı üstünde yeni bir kuşku bulutu yarattı.
Tipik olarak, altın ve öteki varlıklar, Fed’in faiz sonucuna odaklanacak, sadece FOMC vakası, Ukrayna’da devam eden ve hızla değişen duruma arka koltukta oturabilir. Bu kısmen küresel ekonomiye enjekte edilen ekonomik belirsizlikten kaynaklanıyor. 25 baz puanlık artışın haricinde Fed, siyaset mevzusunda sağlam rehberlik sunmak yerine “bekle ve gör” yaklaşımını tercih edebilir. Bununla beraber, cenk muhtemelen fiili enflasyonu yakın vadede daha da yükseltti. Bilhassa cenk yazları devam ederse, Fed’in bu enflasyona cevap olarak bu yıl daha agresif bir halde cevap vermesi gerekecek, sadece şimdilik Fed’in eylemlerini azaltacak. Bu, faiz getirmeyen bir varlık olan altına yarar elde edecektir.
İster büyük bir tırmanış, isterse savaşın tam bir çözümü olsun, kısa vadeli riskler azalırsa altın tutarları düşebilir. Bu senaryoda, enflasyon beklentileri muhtemelen işgal öncesi seviyelere geri dönecek yada bu seviyelere yakın olacak. Bu muhtemelen altını daha da aşağı çekecektir, sadece bilinmeyen bir derecede de olsa çatışmadan daha uzun sürecek yayılma tesirleri göz önüne alındığında, fiyatlar Putin’in işgalinden ilkin olduğundan daha yüksek kalabilir.